Pěstování a ochrana rostlin
Opakovací okruhy k maturitě z předmětu
Pěstování a ochrana rostlin
obor: Agropodnikání
třída: 4. A
1. Meteorologické a klimatické prvky a jejich vztah k růstu rostlin
2. Půdní druhy a půdní typy
3. Vlastnosti půdy a půdní degradace
4. Střídání plodin
5. Základní zpracování půdy
6. Předseťové zpracování půdy
7. Osivo a sadba
8. Statková hnojiva
9. Dusíkatá hnojiva
10. Minerální hnojiva P, K, Ca
11. Ozimé obiloviny
12. Jarní obiloviny
13. Kukuřice
14. Luskoviny
15. Olejniny – mák, slunečnice
16. Řepka
17. Brambory
18. Cukrová řepa
19. Jeteloviny
20. Trávy
Okruhy z předmětu Pěstování a ochrana rostlin
obor: Agropodnikání
zaměření: Zemědělská technika, Chov hospodářských zvířat
třída: 4. B
1. Meteorologické a klimatické prvky
- Teplota, srážky, vlhkost vzduchu, sluneční záření
- Měření, vztah k růstu rostlin
- Klima a jeho změny
2. Půdní druhy a půdní typy
- Charakteristika půdních druhů, lehkých, středních a těžkých půd
- Charakteristika půdních typů, diagnostických horizontů
- Popis hlavních půdních typů
3. Vlastnosti půdy a půdní degradace
- Fyzikální vlastnosti půdy
- Chemické vlastnosti půdy – pH
- Eroze půdy
4. Střídání plodin
- Zásady střídání plodin
- Charakteristika hlavních plodin pro zařazování do osevního postupu
- Význam meziplodin
5. Základní zpracování půdy
- Orba, rozdělení orby, orební poměr
- Podmítka, význam podmítky
6. Předseťové zpracování půdy
- Smykování, válení, kypření, vláčení
- Cíle předseťového zpracování půdy
- Minimalizace při zpracování půdy
7. Osivo a sadba
- Vlastnosti osiva a sadby
- Činnosti při přípravě osiva a sadby
- Zakládání porostů – výsevek, termín setí, hloubka setí
8. Organická hnojiva
- Chlévský hnůj – obsah živin, použití, skladování
- Kejda – obsah živin, použití, skladování
- Sláma, zelené hnojení
9. Dusíkatá hnojiva
- Rozdělení dusíkatých hnojiv
- Charakteristika hlavních hnojiv
- Zásady hnojení N, význam N pro rostliny
10. Minerální hnojiva P, K, Ca
- Význam jednotlivých živin pro rostliny
- Rozdělení P, K, Ca hnojiv a zástupci
- Zásady hnojení
11. Ozimé obiloviny
- Ozimá pšenice, ozimý ječmen, žito
- Význam, požadavky na stanoviště
- Ošetřování během vegetace, sklizeň
12. Jarní obiloviny
- Jarní ječmen, oves, jarní pšenice
- Význam, požadavky na stanoviště
- Ošetřování během vegetace, sklizeň
13. Kukuřice
- Význam, požadavky na stanoviště
- Ošetřování během vegetace, sklizeň
- Zásady silážování
14. Luskoviny
- Charakteristika luskovin
- Hrách, bob, sója, lupina
- Technologie pěstování
15. Olejniny
- Mák setý - význam, nároky na stanoviště, technologie pěstování
- Slunečnice roční - význam, nároky na stanoviště, technologie pěstování
16. Řepka
- Význam, nároky na stanoviště
- Technologie pěstování, sklizeň
17. Brambory
- Význam, nároky na stanoviště
- Technologie pěstování, sklizeň
- Skladování
18. Cukrová řepa
- Význam, nároky na stanoviště
- Technologie pěstování, sklizeň
19. Jeteloviny
- Význam jetelovin
- Jetel luční – technologie pěstování, sklizeň
- Vojtěška setá – technologie pěstování, sklizeň
20. Trávy
- Význam travních porostů
- Rozdělení trav, hlavní zástupci
- Zakládání a ošetřování travních porostů, sklizeň